HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2009.04.08. 12:31 cerasus s.

A konyhapolitológus elemez

Címkék: politika fidesz recesszió bajnai

Ezt írják a Fideszről:

A Fidesz sem Bajnai Gordon „illegitim kormányával”, sem pedig az „új MSZP–SZDSZ-koalícióval” nem tárgyal az emberek háta mögött – olvasható abban a válaszlevélben, amit Szijjártó Péter küldött Bajnai Gordon kormányfőjelöltnek. A Fidesz elnöki stábjának vezetője azt mondta: Bajnai Gordon az MSZP programjának végrehajtására összefogott az MSZP-vel és az SZDSZ-szel az emberek ellen. A programról szerinte Gyurcsány Ferenc állapodott meg, a szocialista párt kongresszusa jóváhagyta, Bajnai Gordon pedig végre fogja hajtani. (MTI)

Illegitim kormány, az emberek ellen, a hátuk mögött stb. Szép szavak, de ne feledjük ezt sem:

A márciusi jókora hiány azt jelenti, az év első hónapjában 566 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam. Ez az egész éves, 730 milliárdos várható deficit 78 százaléka. Tavaly ilyenkor még csak 56 százalékos volt a hiányteljesülés. Mindazonáltal a pénzügyi tárca két héttel ezelőtt, személy szerint Keller László államtitkár azt hangoztatta, ne aggódjuk, minden rendben, kontrollálják a folyamatokat. Azóta ugyanő ismerte el, hogy a két héttel ezelőtt gondolt 3,5 százaléknál jóval nagyobb lehet az idei gazdasági visszaesés, a kormány a hírek szerint már 5,5-6 százalékos recesszióra számít.

Összemegy az ország és utána kell küldeni az államháztartást is: vagy kiadást csökkentünk, vagy adót emelünk; persze megszorítások, meg minden, nem szeretjük egyiket sem. Nem is csoda, hogy Gyurcsány Ferenc, aki még azért el tudja magát képzelni politikusként a jövőben, inkább elspájzolja magát, hogy a politikával csak flörtölő, tehát sokat úgysem veszítő minisztere végezze el, amiről tudjuk, de nem merjük.

Gyurcsány mundérján már így is sok a lyuk, nem hiányoznak rá újabbak. Orbán Viktorén meg éppen ellenkezőleg, de ebben az országban politikusként senki se kockáztathatja meg az elgyurcsányosodást vagy az elbokrosodást, ha négy év múlva is még fizetésre számít. Bajnai Gordonon tehát a Fidesz is sokat nyerhetne.

Bajnai elvégzi azt, amit muszáj. Azt, amit nem lehet kerülgetni, ami nélkül a Magyar Nemzet szalagcímében is hirdetett deficitkatasztrófa elkerülhetetlen. Ha a Fidesz alakítaná a következő kormányt, neki kellene ezeket meglépnie, kockáztatva az orbántakarodjot és azt, ami ezzel jár. Ebben a helyzetben viszont Bajnaira és az MSZP–SZDSZ-re lehet kenni, amit a magyar társadalom nem szeret, ti. a pénzügyi felelősséget. Egy tavasszal hamarjában meghozott költségvetésfoltozó törvénycsomag és ennek a csomagnak egy őszi előrehozott utáni úgyfelejtése Orbán Viktorék majdani politikai túlélésének alapköve lehetne.

Ehelyett a Fidesz nem tárgyal az illegitim kormánnyal, mert az az emberek ellen, stb. A merev elzárkózás retorikája még kárára válhat a pártnak – persze igaz, a mai állás még a Bajnai-program hallgatólagos parlamenti támogatását sem zárja ki.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr311053631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.08. 18:22:05

Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után.

Azt hiszem, hihetetlenül megugrana a népszerűségük (legalábbis a pozitív IQval rendelkező szavazók körében), ha Gordon mellé állnának, és megpróbálnák racionálisan kommunikálni, hogy mi a helyzet.

Kár, hogy a választási kampányok célja mindig az a szavazó, aki egy személyben, egy politikai frontemberben vallásosan hisz - és kár, hogy ilyen kommunikációval választást lehet nyerni.
süti beállítások módosítása