HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2009.03.17. 00:47 cerasus s.

Darabka a múltból – ilyen is volt a forint

Címkék: gazdaság forint hitelválság

Ilyenekbe botlik az ember, ha nem figyel. Tardos Gergely az OTP-től tavaly a forinterősödés mögött a Balassa–Samuelson-hatást látta kibontakozni:

Közismert a Balassa–Samuelson-hatás – magyarázta a Tőzsdefórum kérdésére az OTP elemzési központjának szakértője –, ami azt jelenti: a felzárkózó országokban a termelékenység javulása eltérően sebességgel megy végbe a gazdaság egyes ágazataiban. A külkereskedelmi forgalomba kerülő termékeknél a termelékenység javulása nagyobb, ami nagyobb nominális bérnövekedést tesz lehetővé. A béremelkedés azonban átgyűrűzik azokba az ágazatokba is, ahol a termelékenység nem növekedett. Mint mondta, az ebből fakadó reálfelértékelődést el lehet érni magas inflációs különbözettel, de erősödő nominális árfolyammal is.

Az elmúlt időszakban Magyarország a térségben egyedüliként az előbbi mellett döntött, míg a régió többi országa a másik utat választotta. Így történt, hogy miközben nálunk a sáv fogta a forintot, a szolgáltatási szektor ár- és bérfelzárkózása az exportorientált feldolgozóiparhoz folyamatosan gerjesztette az inflációt. Miközben a régió többi országában hagyták felértékelődni a devizát.

Az ecoline.hun van egy egy-másfél hónappal későbbi, július 4-ei interjú is. A hosszú távú prognózis a forint fokozatos felértékelődése. Ha nincs, ami lett, talán tényleg így alakult volna:

[É]rdemes hangsúlyozni, hogy a szlovák és a cseh kamat- és hozamszint lényegében az eurózóna szintjén van, ezt a szintet Magyarország a következő években nagy valószínűséggel nem fogja tudni elérni, hiszen a gazdaságpolitika hitelességét elég erősen megtépázta a 2002–2006-os időszak. Ezzel együtt, ha a jegybank hiteles lesz és kitartó, és a föntebb említett „átállás” sikerének első jelei mutatkoznak, akkor akár jelentősen is csökkenhetnek az állampapírpiaci hozamok. Ehhez persze arra is szükség van, hogy a külső környezet ne romoljon tovább, és ne csökkenjen tovább a befektetők kockázatvállalási hajlandósága.

[…]

Az, hogy ennyire „eldurrant” a forint az elmúlt hetekben, az elsősorban a sáveltörlésnek, a kamatemeléseknek és nem utolsósorban az egyensúlyi mutatók erőteljes javulásának köszönhető. Mi úgy véljük, hogy a jelenlegi 235-240 forint/eurós árfolyam semmiképpen sem nevezhető irreálisan erősnek. Ezért azt valószínűsítjük, hogy erről a szintről indulhat el a föntebb tárgyalt nominális felértékelődés, melynek keretében a következő években évi 1,5-2 százalékkal erősödhet a forint az euróval szemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr261006749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása