HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2009.02.11. 08:07 cerasus s.

Nehéz évek a felsőoktatásban is

Címkék: oktatás usa uk hitelválság

Nem csak a munkában lévőkre járnak rossz idők, hanem a pályakezdőkre is. A nagyobb brit munkáltatókat tömörítő Association of Graduate Recruiters nem tanácsolja a frissen végzetteknek, hogy továbbképezzék magukat:

Those tempted into further study until the job market picks up should do so only if it would make them more employable, he said. “Too often employers tell me that when they ask master’s graduates why they took a second degree, the answer comes back, ‘I didn't know what else to do’, or, ‘I didn't feel like getting a job’. If further study is not going to give you more skills, then why do it?”

Ez a céltalanság alapszakon nálunk is alapvetően jellemző. Mesterszakra is talán csak azért nem fog annyira átülni, mert ott az állam már kevesebb helyet finanszíroz teljeskörűen és a költségtérítéses képzésekhez se teszi annyira oda magát.

Közben a Wall Street Journal a közgazdászok munkapiaci borújáról is beszámol, és itt nem csak a brókercégek és a bankok romló piacai miatt kell aggódniuk a szakmabelieknek, hanem a főként adományaik befektetéséből gazdálkodó egyetemek forrásszűkülése miatt is.

Economists have written dozens of papers about the job market for economists. One by Stanford University business school economist Paul Oyer showed that economists hired into tight job markets end up not getting the top-tier job they would have landed in flush times. Its conclusion: Those economists tend to have less-productive careers. Knowledge like that makes competition for the remaining top-tier slots all the more intense.

Érdekes, hogy az USA-ban mennyien készülnek kutatónak az alapszak utáni egyetemi tanulmányaikkal:

Young economists at major universities often have light teaching duties, and they devote most of their time to research as they try to string together the journal publications that they need to make tenure. Getting to make money while pursuing research in an academic setting is exactly what many graduate students would like to do with their lives. Three out of five graduate students hoped to work at a major university, according to a survey conducted by Middlebury College economist David Colander between 2001 and 2003.

Itthon a jelentkezők legalább kétharmadát évek óta felszívja a felsőoktatás, 2008-ban a 97 ezer jelentkezőnek a 84%-át. Az intézményi állapotainkra tippelni sem merek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr49936263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása