HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2008.11.16. 22:08 kroovy

Ne tégy le óvadékot az államomért

Címkék: kormányzat állam támogatás republikánus

Dél-Karolina kormányzója szerint a további adósság nem válasz a jelenlegi problémákra. Az államok és önkormányzatok sorban állnak a támogatásokért, azonban Mark Sanford, az említett kormányzó nem kért belőle, és reméli, hogy az adófizetők hangját is meg fogják hallani, mielőtt a demokraták megtöltik a következő támogatást szállító vonatot a költségvetési deficittel együtt az államok részére.

A kormányzó szerint pár kérdés felmerül ilyen támogatások során. Például, ki támogatja azt, aki a kisegítést finanszírozza. A szövetségi kormánynak manapság nincs elég pénze, hogy magától véghez vigye e mentő akcióját, így továbbra is kölcsön kell vennie a polgároktól. De erre az eszközre nem gondolhatnak úgy, hogy korlátlan lehetőség, mivel az amerikai nemzet tartozása jelenleg háztartásonként 450 000 dollár.

A következő probléma, hogy aki figyelmetlenül költekezett, az könnyedén a válság egyik győztesévé válhat. A közösségi bankok óvatosan, figyelmesen kezelték a helyzetet nagyobb, kevésbé fegyelmezett bankokkal szemben. Az utóbbiak pénzügyi kisegítésben részesülhetnek, és egyben előnyre tehetnek szert a piacon a támogatás által. Ez a probléma ugyanígy igaz az államokra. Az elmúlt tíz év alatt Kalifornia állam költekezése 95%-kal növekedett, várhatóan adóssága is nagy és a támogatásban is bőven részesülni fog. Okosabban gazdálkodó államokkal szemben ez eléggé igazságtalan.

Dél-Karolina a következő évben 425 millió dollárt fog elkölteni miközben újra találkozik a szövetségi függő mandátum intézmény hátrányaival – szövetségi törvényhozás elképzeléseit kell alkalmazni minden államban: bérminimum emelés, az ország védelmére egyenlően kell költeni az állami büdzséből. Azonban a kongresszus tehet valamit e problémákkal szemben: tovább csökkentsék a függőséget a szövetségi kormánytól. Amíg viszont ezt nem lépik meg, a demokraták által tervezett kisegítést szállító vonatok elindulnak, és az adófizetőknek még hangosabban kell panaszkodniuk az újabb és újabb adók miatt.

Mark Sanford felháborodó mondatai valószínűleg a válság orvoslásának milyenségére adott reakció, de véleményem szerint más üzenete van leírt gondolatainak. A helyi kormányzatok fontosságát emeli ki, melyek biztosított működésének köszönhetően helyi problémákra, amik városonként, közösségenként változhatnak, helyi megoldásokat adhatunk meg és nem pedig egy mindenre érvényű választ kell keresni, amit ha mindenhol alkalmazni akarunk végül, akkor csak az állami adósság értelmetlen halmozását támogatjuk. Tehát röviden, a helyi közigazgatási szintet kell erősíteni a központosítottal szemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr24772756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása