HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2008.11.13. 05:52 kroovy

„Building our future”

Címkék: kommunikáció republikánus

Időnként minden párt életében eljön, mikor frissíteni, újítani kell akár az alapoknál ideológiai szempontból, akár a szimpatizánsok felé irányuló kommunikáció tekintetében. A 8 évnyi George W. Bush-elnöklés és az izgalmas, ám a republikánusok számára sajnálatos módon felejthető 2008-as amerikai elnökválasztás következtében ez a megújulás elkövetkezett, ha nem is gyökeresen, mélyrehatóan – bár a Bush-éra újraértelmezett neokonzervativizmusa miatt akár ez is elvárható lenne , de a párt mindennapi kommunikációjában mindenképpen.

November 4-e óta egyre érzékelhetőbb a törekvés a megújulásra, legalábbis az amerikai médiában egyre inkább jelennek meg cikkek, hogy mit is kellene tennie a pártnak most. Elsősorban nyugalomra intik a pártot, most csak figyelni kell a megválasztott elnök, Barack Obama ténykedéseit. Ha szükséges és lehet, akkor tényekkel alátámasztani kijelentéseinek hamisságát, azonban értelmetlen, kicsinyes Obama-kritikákba nem szabad belemenni. Tehát türelmesnek kell lennie a republikánus tábornak.

Ezt követően újra fel kell építenie magát. Egyesek szerint teljesen új irányt kell megszabni, mások szerint a Reagan-korszakot kell visszahozni, de mint hasonló vitákban sokszor a helyes válasz az arany középút lehet. Tehát szükséges, hogy választ adjanak a jelenkor kihívásaira és megszólítsák a középosztályt, de kizárólag a párt értékei mentén, a Reagan-örökség folyamatos érzékeltetésével. De a legfontosabb, hogy egy a párton belüli belső vita, inkább párbeszéd alakuljon ki.

Természetesen a megújuláshoz új arcokra is szükség van, konkrétan egy új vezetőre, ahogy korábban Ronald Reagan volt. Egy emberre, aki karizmatikus, megnyerő és megfelelően tudja hangoztatni a párt által képviselt értékeket, elveket. Van lehetőség választásra, vannak potenciális jelöltek – Bobby Jindal, Mark Sanford vagy akár John Ellis Bush , de az időnek, a szimpatizánsoknak és persze a Republikánus Nemzeti Bizottságnak (RNC) kell eldöntenie ezt a kérdést.

1992-ben kijelentették, hogy a Grand Old Party nagy bajban van, két ciklusra el is kellett felejteniük a Fehér Házat, de a párt fel tudott állni. Most újra eljött az az időszak, amikor a Republikánus Pártnak és a támogatóknak újjá kell szervezniük magukat. Akár e célt szolgálhatja egy új elnök a RNC élén, vagy a nemrég beindított „Republican For A Reason” weboldal, és persze vannak olyan kapcsolatépítő eszközök is, melyek eddig is ismertek voltak – az RNC a facebookon vagy a MyGOP. Azonban ezek közül a megújulás felé az előbb említett honlap mutathat igazán.

A „Republican For A Reason” a szimpatizánsoknak szól. A kezdőoldalon a jelenlegi RNC-elnök, Robert M. „Mike” Duncan köszönti a látogatókat. Üdvözlő szövegében elmondja, hogy a párt és a támogatok részéről is mérlegelni kell, hogy az elmúlt időszakban mit csináltak jól, és min kellene változtatni. Kijelenti, hogy a Republikánus Párt mindig is a remény és az ötletek pártja volt, és ezen hagyomány nem is fog változni. Majd megköszöni mindazoknak a segítségét, akik hozzájárultak John McCain – Sarah Palin elnök- és alelnökjelölt kampányához.

A köszöntő szöveg felett pedig egy videót nézhetnek meg a látogatók. Bemutatják Ronald W. Reagan, George H. W. Bush és George W. Bush jelölését és megválasztását. A felvételek közben pedig Az Elit Alakulat (Band of Brothers) c. film zenéjét hallhatjuk, ami azért eléggé megható, de bátorító is.

Visszatérve az oldal valódi jelentőségéhez. Ha jobban megismerkedünk az oldallal, akkor különböző témákat találhatunk, melyek a 2008-as elnökválasztással, a párt XXI. századi létével, a GOP új arcaival, demokrata többséggel és az „én pártom”-mal foglalkozik. E témák kapcsán a látogatók megoszthatják a párttal elképzeléseikkel, véleményüket és elvárásaikat, ami az első lépés is lehet egy megújulás előtt, vagy akár csak a szimpatizánsok csalódottságának kompenzálására egy remek eszköz – okos kommunikációs lépés, ahol végre valóban kihasználják az internet adta lehetőségeket. Bármi célja is legyen, ki lehet jelenteni, hogy egy hasznos kezdeményezésről beszélünk.

Nem akarok, és talán nem is szabadna párhuzamot húzni Magyarország egyik pártja és a Republikánus Párt között. De mégis megteszem, mivel az a véleményem, hogy adott pártnak itthon hasonló kezdeményezést kellene meglépnie. Persze nem ez lenne az első, nem is a második lépés, de a megfelelő irányba haladnának, ha eljutnának egy hasonló weboldal készítéséhez. Nem szeretném konkrétan megnevezni azt a pártot, inkább döntse el mindenki, hogy egy újjászerveződés után mely politikai tömörülés képviselhetné végre a konzervatív szellemet Magyarországon. Ha megválaszolta ezt a kérdést önmagának, akkor véleményével segítsen nekik.

Mindenesetre szorítok a Régi Nagy Pártnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr28766417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása