HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • janos551: Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

Utolsó kommentek:

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.08. 18:22:05

Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után.

Azt hiszem, hihetetlenül megugrana a népszerűségük (legalábbis a pozitív IQval rendelkező szavazók körében), ha Gordon mellé állnának, és megpróbálnák racionálisan kommunikálni, hogy mi a helyzet.

Kár, hogy a választási kampányok célja mindig az a szavazó, aki egy személyben, egy politikai frontemberben vallásosan hisz - és kár, hogy ilyen kommunikációval választást lehet nyerni.

Bejegyzés: A konyhapolitológus elemez

BeVi@Ózd (törölt) 2009.03.01. 07:57:51

Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfogadhatnánk nyilatkozatai tartalmát.

A teljes riport olvasható a blogomban:
www.romasors.blog.hu

Bejegyzés: Sólyom a cigányság integrációjáról

janos551 2009.02.27. 08:34:43

Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már ott is megszaporodtak a "papir ellenállók" és partizánok.Akkoriban--mondom a vége felé, már az is partizán volt -akit itatás közben tökön rugott a csendör lova! Igy lettek sokan--hösök és partizánok. Most pedig mit látok? Amig, nem abban a székben ül, ahonnan elvonnak-rögtön megvilágosodik az elméje és olyan okos lesz, hogy no!De az egyszeri papra hivatkozva-egy rövid szösszenet--a pap elkapott egy cigányt libával a zsákjában. Megállitotta a parokia keritésénél és megdorgálta hogy milyen nagy bünt követett el, mert lopott. A cigány erre azt felelte,hogy nem hallani amit a pap mind. A pap azt ajánlotta , hogy cseréljenek helyet. Ekkor a cigány a megkérdezte a papot hogy nem szégyeli magát, miközben a szomszédasszonyt kufircolja?Vagy az nem bün, csak a libalopás? Erre a pap azt felelte, hogy innen tényleg nem hallani semmit! Igy vannak ezzel a politikusok, bankárok és bankvezetök. Ha helyet cserélnénk, biztos nem hallanák meg amit onnan mondanának nekik!Mert akkor alkalmi süketek! De csak akkor?

Bejegyzés: Egy divat születése

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.02.15. 21:14:16

A szocializmusban az energia ára valóban nem nagyon nőtt az olajválság alatt. Ezt azzal a trükkel érték el, hogy a különbözetet, mivel az olajat és az energiát azért továbbra is nagyrészt külföldről kellett beszerezni, az államkasszából fedezték, mivel az egekbe szökő olajárat átmenetinek gondolták. Hogy mégse volt annyira átmeneti, az csak később derült ki. (Volt egyébként szó róla régebben, hogy az állam hitelfelvételében a Medgyessy is ott volt annak idején, mint a Pénzügyminisztérium alkalmazottja. Ha ez a hitel nem lett volna, az ársokk már akkor elérte volna a magyar gazdaságot.) A boldog békeidők végül rendszerváltással végződtek, mert a felgyülemlett államadósság és a gazdaság teljesítménye akkora konfliktusban volt egymással, hogy az már nem hagyott más megoldást. A fogyasztás árát valamikor meg kell fizetni, a sokkot legfeljebb késleltetni tudjuk.

Bejegyzés: Zsugorodóban a magyar gazdaság

talánegyszer 2009.02.15. 20:49:24

Bizony nem korrekt,hogy a bankok a nyereségükért ilyen visszafogottan tájékoztatnak a veszélyekről.
Most például csak ránk hitel felvevőkre hárítják a forint gyengülését.Bizony ők is kockázattal adtak nekünk hitelt,tessék felezzük meg a terheket.Fizettem eddig 50000 most fizetek 65000 felezzünk-én ezentúl fizetek 57500-at így lenne igazságos!

Bejegyzés: A szükséges pénzügyi ismeretek

talánegyszer 2009.02.15. 20:40:16

A munmkásokat elbocsájtó tőkéseknek jól jött a faji kérdésekkel foglalkozó média visszhang.Remélem órákon belül tájékoztatnak arról is egy hét alatt hány %-al növekedet a munkanélküliség.Hazánknak fejlődéséért aggódó közgazdászok gondolkodjanak el azon az alternatíván,hogy a szocializmuban miért nem kellet ilyen súlyos gazdasági hélyzettel foglalkozni.A jó és felelős közgazdászok tanulhattak volna az 1973-as olajválságból.

Bejegyzés: Zsugorodóban a magyar gazdaság

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.11. 21:07:15

Ha a suliban tanitanak, az biztosan sokat segitene. En azert ugy gondolom, hogy a leginkabb az befolyasolja a gyerekeket, amit otthon latnak. Ha jol tudom az USA-ban mar regota van szemelyes penzugyek oktatas, az eredmenyt meg mindannyian latjuk... hitelkartyakbol elnek.

Bejegyzés: A szükséges pénzügyi ismeretek

őszecske 2009.02.07. 07:23:17

Amióta pár éve sokat tévézek, kevesebbet olvasok, de olvasok, - a helyesírásom leromlott. Az iskolában valamikor nagyon jó helyesíró voltam, sőt későbbi idők folyamán is. De már sokszor vagyok bizonytalan szavakban, hogyan is kell helyesen írni azt a szót. Ilyenkor előveszem a helyesírási szótárt és azt böngészem. Szomorú, de ez van. Igen, tapasztalatból mondom, aki nem olvas sokat, az helyesen sem tud írni! Hibátlanul. :)Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

tothmari 2009.02.05. 21:20:19

Aki el tud mélyedni az Ómagyar Mária siralomban, az el fogja tudni olvasni a banki hitelfeltételeket. Meg ir érti. Értelmezni, hogy mit takar, nem a magyar, hanem a matematikaórán dől el.
Tapasztalat.


Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

Tgr 2009.02.05. 20:42:13

Nyilván sokkal fontosabb készség, hogy el tudjon valaki mélyülni az Ómagyar Mária-siralom finomságaiban, mint hogy mondjuk megértse egy banki hitel feltételeit...

De még a szépirodalom megszerettetése szempontjából is többet ártanak a kötelező olvasmányok, a görög drámák meg a tudományoskodó verselemzések, mint amennyit használnak.

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

tothmari 2009.02.05. 19:59:16

Basszus, azért ne olvassanak szépirodalmat, hogy a reklámokat, újságcikkeket értsék inkább? Modern ismeretközlő anyagok?!?!
Mindjárt lemarom az arcom.
Egyébként nem fogod elhinni kedves posztíró, de aki sok szépirodalmat olvas, az sokkal értőbb olvasó lesz, mint aki ezeket a szemeteket olvassa. És képzeld az ilyenek még a reklámokat is értik, újságcikkeket is értelmezni tudnak, de legfőképp megértik az ilyen posztokba írt egetverő marhaságot is.

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

2009.02.05. 19:56:31

van egy 21éves haverom
kiemelnék tőle pár rendszeresen előforduló helyesírási hibát
megjegyzem érettségizett, nem bukott egyszer sem

lessz
mitt
akkar
csináltt
marat
dagat

ésatöbbi
itt tartunk

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

qwertzu 2009.02.05. 19:25:05

-Te figyelj én már lefeküdtem mindenkivel a munkahelyemen, egy egész focicsapattal és az összes szomszéddal is, de nem fogytam egy kilót se.
-Túrókúra, nem kúrótúra!

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

felucca 2009.02.05. 19:23:48

Az egész oktatást át kellene súlyozni, őrültség, hogy elvont szabályokat sulykolnak 6-10 éves fejekbe. Ennyi idősen elég lenne néhány alaptárgyat, abból is a gyakorlatilag hasznavehetőt megtanítani, és mindenekelőtt meg kellene szerettetni a gyerekekkel az olvasást, mert azon keresztül jutnak tovább. Olvasás,rajz, ének-zene, összeadás, kivonás, ennyi elég lenne nyolcadikig. Egyenleteket oldjon meg fakultatíve, akinek arra áll fel! A becőtermést, meg a párosujjú patást meg dugják fel maguknak a biológiatanárok!

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.02.05. 17:48:48

@huta9020: Szerintem senki se gondol arra, hogy a szépirodalom oktatását teljesen szüntessék meg, csak negyedikig-hatodikig át kellene súlyozni. A többség már így is „300 szavas idióta”.

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

huta9020 2009.02.05. 17:41:09

A "szépirodalmi szövegek súlykolása" hülyeség, mintha ugyan sulykolnák az olvasást az iskolákban.
Ne tanítsanak szépirodalmat az iskolákban? Legyen mindenki 300 szavas idióta, aki teljesen érzéketlen a jelentésárnyalatok közötti különbségre és az érzelmeit csak trágársággal képes kifejezni?

Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta

Jetstream 2009.02.05. 17:31:50

Mindig azok a szöveg értelmezési problémák...


Két kolléganő beszélget a reggeli kavénál, az egyik panaszkodik:

- Nagyon fáj a torkom, és semmi nem mulasztja el.

- Hááát, a múltkor az én torkom is fájt, de leszoptam a férjemet,
és a fájdalom azonnal eltűnt! Szerintem próbáld ki te is!

Másnap újra találkoznak a reggeli kávénál,
és a torokfájos kolléganő mondja a jó hírt:

- Igazad volt! Tegnap este leszoptam a férjedet, és egyből elmúlt
a torokfájásom. Mondjuk elég nehezen hitte el, hogy a te ötleted volt...


Bejegyzés: A felnőttek harmada analfabéta