HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2009.02.17. 20:02 cerasus s.

Apokalipszis

Címkék: gazdaság hitelválság

Viszi vajon a vihar a tetőt is?

Rising speculation about a possible Irish default and worries about Austrian banks' excessive Eastern European exposure pushed Austrian and Irish 10-year government bond yield spreads over German benchmark bunds to new highs Tuesday.

Intensifying risk aversion also weighed on other issuers and the dismal market sentiment led to record spreads in Spain, Belgium, Portugal and Greece.

[...]

The yield spread between the 10-year Irish government bond and the bund surged to a new high of 275 basis points before retreating to around 265 basis points by afternoon.

In addition, Austrian yield spreads widened further by the afternoon to a new high of 126 basis points from 120 basis points Monday, as currencies in Central and Eastern Europe – where the Austrian economy and especially its banking system have strong exposure – weaken further.

Gyengülő közép- és kelet-európai devizák, hajjaj. Zuhannak a tőzsdék is és esik az OTP is; aligha ok nélkül. Oroszországban 0,2 helyett 2,2 százalékos visszaesést várnak 2009-re. Ukrajnának nem elég a Valutaalap pénze, hitelt kér Ausztráliától, Nagy-Britanniától, Hollandiától, Németországtól, Szingapúrtól, Izraeltől, Olaszországtól, Svájctól, Japántól és Dél-Koreától is. Jelzi a helyzet súlyosságát, hogy minden nézeteltérésük ellenére már Oroszországtól is kértek ötmilliárd dollár kölcsönt segítség gyanánt. Magyarország már tavaly is csak 0,3%-kal nőtt, és nem az őszi hónapok húzták fel a mutatót. Románia a gazdasági miniszter szerint elveszítette a befektetők bizalmát, az országban minden befektetés magas kockázatúnak számít. Kevesebb tőke, kevesebb termelés: négy-ötszázalékos növekedésre számítanak 2009-ben. Szlovákia 4,6-ról 2,4 százalékra mérsékelte a növekedési előrejelzését, mert zuhan az ipar teljesítménye. És a sor ezzel még messze nem ért véget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr32949310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása