HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2009.01.01. 16:56 cerasus s.

A felelősség válsága

Címkék: társadalom hitelválság konzumerizmus

Rendhagyó idők rendhagyó beszéde január 1-jén.

Senkinek sem mindegy, –1, vagy –3 százalék lesz-e a gazdasági növekedés, vagyis magyarán a zsugorodás. Vajon felrázta-e az egész társadalmat, hogy néhány év alatt mintaországból sereghajtók lettünk?

Sólyom László beszéde két fontos témát érint, a saját életvitelünkben való józanságot és ennek a józanságnak a kiterjesztését a társadalmi szintű döntéseinkre is. Híján az előbbinek nehezen valósítható meg az utóbbi, de azért az üzenet lényeges: a polgárok felelősek önmagukért és az országért, és nem az ország értük.

Önök, a választópolgárok bízzák meg és hatalmazzák fel az állam működtetésére és a helyi ügyek intézésére a képviselőket, akik Önöknek felelősek. Önök ítélik meg tevékenységüket minden választáskor.

Mégsem foghatunk az ország ügyeinek intézésébe, amíg nem tesszük rendbe a sajátjainkat. Tovább nyújtozni, mint a takarónk ér – azt végülis lehet. Ha muszáj. De hogy tényleg muszáj-e, azt a saját életszemléletünk dönti el, azaz hogy mit tekintünk szükségesnek és elérendőnek, és mit nem. A messzire nyújtózásnak ára van, és ha ez az ár túl nagy, lehet, hogy a szükségleteinkben van a hiba.

[A] magunk és családunk számára ki kell alakítanunk a felszínen maradás stratégiáját. Ez pedig nem megy a régi módon. Nemcsak a korábbi gazdaságpolitika miatt, hanem azért sincsenek az országnak tartalékai, mert nincsenek lakossági megtakarítások. Elköltöttük a pénzünket, sőt jóval többet. Az embereknek pedig a válságban még súlyosabb teher a hitelek törlesztése.

A legfontosabb tehát a jövőre nézve saját erőforrásaink – pénz, idő, egészség – bölcsebb beosztása. Ez régi jó tanács, noha el tudom képzelni, hogy sokan idegenkedve fogadják a takarékosságra vonatkozó intelmeket. Pedig csupán saját döntéseink mérlegelését javaslom: mindig meg kell gondolni, mi az igazán fontos. Nagy fordulat lehet az életünkben, ha azt keressük, ami valódi szükségleteinket és boldogulásunkat szolgálja.

A magyar társadalom nincs egyedül a (fogyasztási) hiteltől fűtöttségben, ez a probléma sok posztszocialista országot is érint. A fogyasztási mámor a jelek szerint meghatározóbb errefelé a nagyobb piacgazdasági múlttal bíró nyugati országoknál is. Olyannyira, hogy ez nálunk már nem csak lelki kérdés, hanem anyagi is. Elfogy a pénzünk, lassan a hitelből szerzett is. Már csak ezért is érdemes átgondolni, mik a követendő értékeink a frissen szerzett szabadságban.

A köztársasági elnök értékként a felelősséget ajánlja a figyelmünkbe, amiből a manapság elfeledett takarékosság is fakad. Mert egyébként felnőtt társadalom-e a felnőttek társadalma, ha nem gyakorol felelősséget? Aligha. Viszont megkapja a lehetőséget: a demokráciában felnőttként kezelik és szabadsága van dönteni, akár jól, akár rosszul.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr48851813

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.01.01. 18:42:35

Sólyom László és a jóakaratú emberekElőször is: Sólyom László újévi köszöntője nagyon rendben volt. Másodszor: Éppen ezért kevés embernek tetszett/fog tetszeni, amit mondott."Mindenkihez, a jóakaratú emberekhez szeretnék szólni ma." - így szólít…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása