HTML

Spektátor

Országlátás sok szemszögből.

Kontakt

A szerzői kollektíva e-mailben a következő címen érhető el: spektator@googlegroups.com.

Utolsó kommentek

  • magyaroknyulai: SÜN? (2009.04.08. 19:53) A konyhapolitológus elemez
  • Bockó: Egyetértek veled. Szívesen beszélgetnék erről egy fideszes politikussal 8 sör után. Azt hiszem, h... (2009.04.08. 18:22) A konyhapolitológus elemez
  • oakeshott: Bokros Lajos for President!! Csatlakozzatok: www.facebook.com/group.php?gid=69179962305#/group.p... (2009.03.09. 17:52) A kapitalizmus halála
  • BeVi@Ózd (törölt): Minden tiszteletem Sólyom úré. Mindig a helyes utat jelöli ki célnak. A politikusok és mi is megfo... (2009.03.01. 07:57) Sólyom a cigányság integrációjáról
  • : Hát igen, ilyenkor jut eszembe az "átkos" rendszer, amit szocializmusnak hivtak. A vége felé már o... (2009.02.27. 08:34) Egy divat születése
  • Utolsó 20

gazdaság – politika – kultúra

2008.11.30. 23:05 *sasa*

Miféle válság?!

Címkék: gazdaság társadalom hitelválság

Válság van, volt, lesz, illetve a java még úgy is hátra van – halljuk a politikus, az elismert vagy állítólagos szakértő, a hentes, de még a villamoson magában elégedetlenül morgó öregasszony szájából is. Vajon hányan tudják itt Magyarországon, miféle válság is ez?

Ha megkérdezzük az utca emberétől,  jó esetben rávágja egy kis zavart hatásszünet után: gazdasági, rosszabb esetben pedig visszakérdez: Milyen válság?! A varázslatos hitelválság szót sajnos ritkán halljuk. Ezt talán két ok idézheti elő; az egyik szerint sajnos a világgazdasági híreket kiszorította a főműsoridőből a Hal a Tortán, másik szerint emberünket nem érdekli annyira a dolog, hogy egyáltalán meghallja az ezzel kapcsolatos információkat, ne adj’ég utána is olvasson. Miután választ kaptunk – vagy nem – az utca emberéhez intézett kérdésünkre, valószínüleg hozzáfűzi, hogy ez az egész pontosan melyik hazai párt hibája, esetleg, ha elkapja a hév interjúalanyunkat, akár még egy apróbb gyűlöletbeszédet is elhöröghet nekünk.

Ezek a kissé homályos információ feldolgozást sejtető válaszok, egy Magyarország számára sokkal fontosabb kérdést vetnek föl. Az emberek tudatlansága lehet előny, de a mai kor politikájában és gazdaságában leginkább csak hátrány. Az utca embere sajnos nem rendelkezik elég információval az aktuális hitelválságról, de ami ennél is súlyosabb: saját hiteléről sem. Persze nincs is arra szükség, hogy Margit néni Füles helyett saját amortizációs-tábláján gondolkozzon a metrón ücsörögve, elég lenne, ha pusztán tisztában lenne saját hitelének részleteivel. Sajnos a bankok még mindig nem nyújtanak teljeskörű tájékoztatást az általuk kínált hitellehetőségekről, és így a fogyasztók sem tudnak racionálisan dönteni. Jobb bele sem gondolni, hogy tényleg van olyan aki az szerint választ bankot, hogy a Doki, Emese vagy a hitelfanatikus család jön be neki jobban.

Ugyan érezhető már a változás szele – Tömör prof. jó példa erre –, de általában ezek a tájékoztató jellegű reklámszpotok, talán a tájékoztatás még mindig egy kicsit homályos és inkább reklámszagú vállfaját jelentik. A lassú és bizonytalan folyamat mögött egyetlen központi program sem áll, csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), aki néha a PSZÁF-fal karöltve indít piactisztitási hadjáratokat. Nekik köszönhettük 2006-ban, hogy megtudtuk, nem létezik „ingyenhitel”; majd 2007-ben rájöhettünk, hogy nem mindig használhatjuk kamatmentesen hitelkártyánkat. De talán a megoldást nem csak tőlük kéne várni.

Figyelembe véve a felelőtlenül felvett hitelek számát, talán nem is olyan nagy probléma, hogy a felsőoktatási rendszerünk rugalmatlan a piaci változásokra, és ontani fogja magából a közgazdasági végzettségűeket, akiknek száma aránytalanul nagy a jelen piaci igényekhez. Talán nem is baj, hogy ezek a gazdasági szakemberek, nem a képzésük alatt vizionált tölgyfa asztal mögül fognak „közgazdászkodni”, de legalább saját döntésük alapján választott hitelükből fogják fejleszteni kis hentesboltjukat, rosszabb esetben a karácsonyi plazma tv hitelének feltételeit is jobban átgondolják majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektator.blog.hu/api/trackback/id/tr7797003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása